måndag 9 maj 2011

Hur sjuk?

Hur sjuk är jag egentligen? Eller är jag ett tecken på det sjuka samhället? Jag kanske rentav är frisk! En reaktion! Jag reagerar på färgämnet, järnoxid. Jag får blåsor i huden och i munnen. Jag reagerar på konserveringsmedel. Det finns i nästan allt! Jag reagerar på vissa sorters plaster och mjölk men inte all mjölk. Men jag ljuger för mig själv och andra om att det går bra. Äter tomaterna och vet att blåsorna kommer. I stället för att ta med egen mat. Lat! Eller vill passa in och inte vara krånglig.

Jag sover så dåligt, eller det är så svårt att somna och somna om när jag vaknar för tidigt. På förmiddagarna sover jag bra. Det är svårt att känna. Jag är avtrubbad. Är det medicinerna? Vill kunna känna. Var är min glädje? Och förresten när grät jag sist? Jag konstaterar att jag är glad att sonhustrun berättar om barnbarnen på webben, men jag skulle egentligen gråta. Högt och klagande.  Jag är så misslyckad! Inte ens min ende son vill ha mig. Så mycket i mitt liv är fel.
Hur ska jag kunna älska när jag inte vet hur det känns att vara älskad. ”Du är min älskade son”, Du är min älskade dotter”! Inget går att ställa till rätta!

Jag får lära mig leva med att jag har den här sjukdomen som både gör mig deprimerad, ger mig ångest och hypomani. Lära mig att leva med att vara avtrubbad. Medicinen hjälper, men kan jag få hjälp med tankarna som rusar som lokomotiv genom hjärnan på flera spår samtidigt. Tankar som är tänkta tusentals gånger utan slut och utan förändring.
Solen hjälper inte. Värmen hjälper inte. Fågelsången hjälper inte. Blåsipporna och doftviolerna hjälper inte. Havet hjälper inte. Skogen hjälper inte. Sömnen hjälper inte. Oändligt eländigt.

Hudlös, helt utan den yttre skorpan, skalet som håller ihop mig. Jag vill bli vaggad men inte kramad. Vill inte känna tryck mot mig. Kvävs. Det är kroniskt. Jag är en kroniker. Kronisk smärta, kroniskt eksem, bipolär sjukdom.
Det har varit svårt att skriva. Inte tillräckligt manisk. Eller inte i flöde. Det ger mig också ångest. Jag vill vara en som skriver. Disciplinerad skribent.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar